Recept

På denna sida delar vi med oss av några smaskiga recept som går att göra med våra produkter

KARINAS GRATINERADE POTATISROSOR
Ett enkelt sätt att lyxa till vilken maträtt som helst!
Ingredienser
Till 4 personer
  • 750 g mandelpotatis
  • 2-3 msk smör
  • 1-1,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 äggula
  • Ordentligt med riven Skabramost
  • Smaka av med svartpeppar och ev lite salt.

Gör så här: Skala och koka potatisen. Stompa eller vispa till mos och rör ner resten av ingredienserna. Spritsa moset i aluminiumformar, gratinera i ugn tills potatisostrosorna fått fin färg. Gott till det mesta.

UGNSGRATINERAD SKABRAMOSTLAX
En snabb och enkel rätt att briljera med så väl till vardags som till fest.
Ingredienser
(Mängden anpassar du själv utifrån antal portioner)
  • Lax uppskuren i portionsbitar
  • Salt
  • Peppar
  • Pressad citron
  • Creme fraiche
  • Riven Skabramost
  • Dina favoritörter, exempelvis dill, gräslök eller persilja
  • Bechamelsås
  • Fiskbuljong
  • Mandelpotatis och önskvärda rotfrukter
Gör så här: Rör ihop creme fraiche och riven Skabramost. Mängd ost bestämmer du själv men hälften hälften blir jättegott. Tillsätt dina favoritörter.
Salta och peppra laxen lätt, pressa över citronsaft. Skär en skåra i laxbiten på längden och fyll i rikligt med Skabramoströra. Grädda i ugnen på 180 grader i 10-15 min.
Det som är kvar av oströran använder du för att göra en varm sås. Börja med att  göra  en bechamelsås, häll i resten av oströran, lite citronsaft, fiskbuljong och smaka av med ev mer Skabramost. Servera det hela med mandelpotatis och rostade rotfrukter.

 

MANDELKAKA MED HALLON OCH VANILJ
En ny produkt som håller på att tas fram i vårt mejeri är fjällkokvarg, vill du prova den är följande recept ett hett tips. Denna enkla och ordentligt goda mandelkaka är mums till kaffet eller kalaset!

För 8 bitar
Ingredienser

  • 300 gram mandelmassa
  • 2 ägg
  • 250 gram fjällkokvarg
  • ½ liter hallon
  • ½ dl mörk choklad
  • vaniljpulver
  • honung
  • florsocker
  • limeskal

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och blanda med ägg och hackad choklad. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.

Smaksätt kvargen med vaniljpulver och rivet limeskal, samt söta efter behag med honung, alt florsocker eller vanligt socker. Om så önskas blandas kvargen med hälften vispad grädde.

Lägg kakan på ett fat och bred över kvargblandningen, samt garnera med hallon, blåbär eller andra bär. Pudra över florsocker och riv ev. lite choklad.